Bezienswaardigheden

Te zien in binnenstad van Middelburg Middelburg is in de negende eeuw ontstaan, is de hoofdstad van de provincie Zeeland en maakt onderdeel uit van Walcheren. Als middeleeuwse stad heeft Middelburg een prachtige historie. De naam Middelburg komt voort uit het feit dat het de middelste burcht op Walcheren was. Gedurende de tweede Wereldoorlog is […]

Te zien in binnenstad van Middelburg

Middelburg is in de negende eeuw ontstaan, is de hoofdstad van de provincie Zeeland en maakt onderdeel uit van Walcheren. Als middeleeuwse stad heeft Middelburg een prachtige historie. De naam Middelburg komt voort uit het feit dat het de middelste burcht op Walcheren was. Gedurende de tweede Wereldoorlog is Middelburg voor een deel verwoest, maar al tijdens de oorlog is begonnen aan de wederopbouw.

Gelukkig is er dus in de binnenstad nog altijd veel moois te zien, zoals historische gebouwen, kerken, poorten, bolwerken en charmante straatjes. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn om langs te lopen, zeker als je van geschiedenis houdt.

De top 5 bezienswaardigheden in Middelburg:

De Abdij en het abdijplein

Rond 1100 werd de abdij in Middelburg opgericht door Vlaamse monniken. Op weekdagen kun je vanaf het abdij plein via een deur zo de kloostergangen inlopen naar de twee abdijkerken (Nieuwe Kerk en de Koorkerk). Het zonlicht dat door de ramen van de kloostergangen schijnt is magisch.

Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de kruidentuin van de abdij. Hier loop je langs op je weg naar de kerken en ervaar je zoveel stilte en rust dat je bijna het gevoel hebt dat de tijd hier nog stil staat. Dit is zo’n unieke plek die het moderne tempo nog niet heeft bereikt, een aanrader dus.

De Oostkerk

Middenin een mooie rustige wijk ligt de prachtige Oostkerk verscholen. Het lijkt soms wel of de kerk hier is verstopt maar omdat hij zo groot en indrukwekkend is komt hij toch steeds tevoorschijn. Het is een beetje een eigenwijze kerk met een prachtige ronde vorm. Waarom is de Oostkerk eigenlijk rond? De ronde vorm zou zijn ontstaan omdat de predikant dan midden tussen de mensen kon prediken. De Oostkerk is een gebouw met een achthoekig grondplan.

Deze Protestantse kerk is ontworpen door Arent van ’s Gravezande, stadsarchitect van Leiden. De kerk is in de classicistische barokke stijl gebouwd en is absoluut een van de mooiste koepelkerken van Nederland. 

De bouw heeft plaatsgevonden in de periode tussen 1648 – 1667. Louis Jolijt heeft na de dood van ’s Gravezande de prachtig geconstrueerde koepel met een lantaren mogen afmaken. Het licht dat door de koepel naar binnen schijnt, doet denken aan het Pantheon in Rome.

De hele bevolking van Middelburg heeft  werd tijdens de bouw min of meer gedwongen om voor de kerk te betalen omdat toch iedereen protestants zou zijn. Deze betalingen bestonden uit accijns op wijn en bier! Gelukkig heeft de bevolking dit volgehouden en is de kerk bespaard gebleven in de tweede oorlog. Absoluut de moeite waard om eens te gaan bekijken.

Openingstijden Oostkerk Middelburg:

mei: donderdag van 10:30 – 16:30
juni: dinsdag, woensdag en donderdag van 10:30 – 16:30
juli: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10:30 – 16:30
augustus: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10:30 – 16:30
september: dinsdag, woensdag en donderdag van 10:30 – 16:30
oktober: donderdag van 10:30 – 16:30

Iedere zondag om 10:00 uur is er nog een Protestantse kerkdienst.

Kuiperspoort

Een van de meest charmante plekjes in Middelburg is de Kuiperspoort. Het is een beetje toeristisch maar als je hier op een rustig moment bent en je hopelijk alleen door het straatje kunt lopen, waan je je in het verleden. Het straatje dankt haar naam aan vroeger toen hier het kuipersgilde zat en er nog houten kuipen en vaten gemaakt werden.

Het lijkt hier wel een filmset en laat hier nou ook de film van Michiel de Ruyter opgenomen zijn.  Hier vind je nog huisjes en deurtjes die tonen dat de mensen vroeger echt een stuk kleiner waren. Het straatje is zo fotogeniek, probeer hier maar eens geen foto te maken!

De achterkant van de Zeeuwse Muziekschool bevindt zich in de Kuiperspoort, en mocht je tijd hebben is het de moeite waard de voorkant van deze historische muziekschool te bekijken.

 De Lange Jan

Als je Middelburg met kinderen bezoekt, is het de moeite waard de toren van de Lange Jan die 90,5 meter hoog is samen te beklimmen. Na 207 treden heb je de top bereikt en kun je (terwijl je rustig uit kunt puffen) prachtig uitkijken over de stad Middelburg. Als het een heldere dag is, kun je zelfs veel verder uitkijken en bijvoorbeeld het strand van Domburg, Vrouwenpolder, Veere en omliggende eilanden spotten. Hieronder vind je belangrijke informatie m.b.t. beklimmen van de Lange Jan.

Kosten Lange Jan: € 4,00 per persoon (vanaf 5 jaar) en de openingstijden van de toren:

April t/m Augustus Maandag 13.00 tot 16.00* uur
Dinsdag 11.00 tot 16.00* uur
Woensdag 11.00 tot 16.00* uur
Donderdag 11.00 tot 16.00* uur
Vrijdag 11.00 tot 16.00* uur
Zaterdag 11.00 tot 16.00* uur
    • * Kassa sluit 15 minuten eerder

Kloverniersdoelen

Nog zo’n historisch mooi gebouw in Middelburg uit 1607: de Kloveniersdoelen. Het bevindt zich aan de Achter de Houttuinen. In het gebouw zat vroeger een oefen schietbaan voor de kloveniers (schutters). Het gebouw is sinds 2013 omgetoverd tot een hele fijne plek waar je kunt koffie drinken, borrelen, eten en er zit een Arthouse bioscoop in (Cinema Middelburg).

Er vinden hier vaak leuke concertjes en voorstellingen plaats, zie agenda.

Aan de achterkant zit een geweldige tuin met een super leuk terras waar je kunt genieten van de Zeeuwse zon. Het is een fijn omringde binnentuin met grasveld waar je zeker ook met kinderen naartoe kunt. De chef kookt met producten uit eigen (moes)tuin.

In juni, juli en augustus wordt het terras vergroot met zonnestoelen en staat er vanaf 15:00 u een hippefood truck.

SFEERVOLLE plekken in Middelburg die ook de moeite waard zijn:

  • Damplein
  • Oude stadhuis
  • De Markt
  • De Bolwerken
  • Koepoort